Riset

 Så här kokar du gott sushiris

Sushiriset ska ha tre egenskaper när du är klar.

  • Det ska inte vara för mjukt. Man ska kunna urskilja riskornen.
  • Det ska inte vara för hårt. Det ska inte knapra när du äter det.
  • Det ska vara kladdigt. Då kan man göra fin nigirsushi.

För bästa resultat köper du kortgrynigt ris. Leta efter japanskt ris eller sushiris.

För tillagning av riset behövs
Sushiris
Vatten
Vinäger
Socker
Salt

1. Tvätta riset noga
Skölj riset noga några gånger tills vattnet är klart och inte grumligt. Låt det sedan ligga till sig i ca 30 minuter.

2. Koka riset
Suschiris kräver mindre vattenmängd än vid kokning av långkornigt ris. Följ instruktionerna på paketet, cirka 18 minuter. Låt det därefter vila i cirka 15 minuter.

3. Vinägerblandningen
Häll sockret och saltet i vinägern och rör ihop under uppvärmning. Låt blandningen svalna tills den har nått rumstemperatur.

4. Blanda ned vinägerblandningen i riset
Lägg riset i en flat skål. Undvik helst metallskål. Häll sakta ner vinägerblandningen och rör om försiktigt, så att inte riskornen skadas. Låt riset torka i några minuter.

Klart.

Rulla till toppen
Scroll to Top