ORDET SUSHI
Sushi betyder sur och sashimi betyder rå fisk på japanska.
Sushi baseras på smaksatt rundkornigt ris med risvinäger som kombineras med olika ingredienser såsom lax, tonfisk, räkor, krabba, bläckfisk, kött, kyckling, vegetariska eller en blandning med grönsaker.
Genom att använda olika typer av fyllning tillsammans med riset går det enkelt att skapa många varianter av sushi.
NIGIRISUSHI
Risbollar med fisk eller grönsaker ovanpå.
MAKISUSHI
Rullad sushi uppskuren i bitar.
OSHISUSHI
Sushi som pressats i en trälåda och sedan skurits upp i aptitretande fyrkanter.
SASHIMI
Rå fisk som serveras med riset bredvid.
CHIRASHIZUSHI
Fisk och andra ingredienser ovanpå en bädd av sushiris.
VÄSTERLÄNDSK SUSHI
Rullad sushi uppskuren i bitar med riset.
SÅ HÄR KOKAR DU GOTT SUSHIRIS
Sushiriset ska ha tre egenskaper när du är klar.
- Det ska inte vara för mjukt. Man ska kunna urskilja riskornen.
- Det ska inte vara för hårt. Det ska inte knapra när du äter det.
- Det ska vara kladdigt. Då kan man göra fin nigirsushi.
För bästa resultat köper du kortgrynigt ris. Leta efter japanskt ris eller sushiris.
För tillagning av riset behövs
Sushiris
Vatten
Vinäger
Socker
Salt
1. Tvätta riset noga
Skölj riset noga några gånger tills vattnet är klart och inte grumligt. Låt det sedan ligga till sig i ca 30 minuter.
2. Koka riset
Suschiris kräver mindre vattenmängd än vid kokning av långkornigt ris. Följ instruktionerna på paketet, cirka 18 minuter. Låt det därefter vila i cirka 15 minuter.
3. Vinägerblandningen
Häll sockret och saltet i vinägern och rör ihop under uppvärmning. Låt blandningen svalna tills den har nått rumstemperatur.
4. Blanda ned vinägerblandningen i riset
Lägg riset i en flat skål. Undvik helst metallskål. Häll sakta ner vinägerblandningen och rör om försiktigt, så att inte riskornen skadas. Låt riset torka i några minuter.
Klart.
WASABI
Wasabi är en viktig ingrediens när du tillagar sushi.
Man serverar wasabin i sushin eller också en klick wasabi på tallriken för att kunna blanda i sojan eller lägga till litet styrka på sin sushi.
Wasabi är en japansk pepparrot som inte är besläktad med vår vanliga pepparrot. Den kallas japansk pepparrot eller grön pepparrot och har en mycket stark smak av pepparrot och senap.
Wasabi kan tas fram på fyra sätt
- Riven grön pepparrot (svårt att få tag på i Sverige)
- Färdigt wasabi på tub
- Wasabi-pulver blandat med vatten
- Stark senap, vanlig pepparrot och grönt färgämne (inte äkta)
Gör din egen wasabi-pasta
Wasabi-pulver köper du i en välsorterad matbutik.
Häll pulvret i skålen och blanda ut med vatten. Konsistensen ska vara smetig som leverpastej.
Låt stå i cirka 10 minuter.
Klart.